Dziś jest: 16 pazdziernika 2019, imieniny: Ambrożego, Florentyny, Gawła

Porady prawne

W tym dziale znajdziesz najistotniejsze aspekty prawne, które każdy z nas powinien znać.

Urlop bezpłatny na dorobienie za granicą

Ze względu na sytuację rodzinną, od początku roku wykorzystałam już niemal cały przysługujący mi urlop wypoczynkowy. Teraz nadarza mi się okazja wyjazdu na 3 miesiące do pracy za granicę. Czy pracodawca musi udzielić mi urlopu bezpłatnego, jeśli o niego poproszę? Czy muszę uzasadniać dlaczego jest mi potrzebny, a jest to zła sytuacja finansowa mojej rodziny?

Pracodawca może, ale nie musi udzielić urlopu bezpłatnego. Może go odmówić nawet nie podając uzasadnienia. Ale i pracownik nie ma obowiązku wyjaśniać przyczyn, dla których chce skorzystać z takiego urlopu.

Warto jednak poinformować szefa, że przyczyną jest np. trudna sytuacja finansowa rodziny spowodowana np. chorobą, dodatkowym kształceniem dziecka, trudnością w spłacie kredytu itp. Daje to większą szansę, że pracodawca przychylił się do Pani prośby. Zawsze lepiej się porozumieć.

Jeżeli jednak ma Pani jeszcze urlop...

Badanie trzeźwości pracownika a ochrona danych osobowych

Ustawą z dnia 21 lutego 2019r. o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46WE (ogólne rozporządzenie RODO), (Dz. U. z 2019 poz 730) ustawodawca wprowadził zmiany w 162 ustawach, w tym m.in. w ustawie Kodeks pracy oraz ustawie z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz.U. z 2018 r. poz. 2137 i 2244). Wskazać jednak należy, że w wymienionych wyżej aktach prawnych ustawodawca nie zdecydował się na wprowadzenie zasad związanych z badaniem trzeźwości pracowników.

Renta czy emerytura? Co wybrać żeby nie stracić? Opublikowano dnia 09.08.2017

Osoby, które pobierają rentę z tytułu niezdolności do pracy, a w związku z obniżeniem wieku emerytalnego od 1 października będą mogły przejść na emeryturę muszą pamiętać, że nie zawsze będzie ona korzystniejsza niż dotychczas pobierane świadczenie.

Jak bardzo różnią się przepisy drogowe w Europie? Opublikowano dnia 27.09.2017

Znaki drogowe nie powiedzą wszystkiego o zasadach prowadzenia pojazdów w różnych rejonach Europy. Np. w Hiszpanii auto trzeba wyposażyć w dwa trójkąty ostrzegawcze, w Holandii doświadczeni kierowcy mogą mieć wyższe stężenie alkoholu we krwi niż początkujący, a samochodach osobowych na norweskich szosach nie trzeba wozić gaśnicy.

Zwolnienie z pracy a wiek emerytalny Opublikowano dnia 11.07.2017

W październiku kończę 60 lat, nabywam prawo do emerytury, ale nie zadeklarowałam chęci przejścia na świadczenie (taka lista została w mojej pracy stworzona). Niedawno mój bezpośredni przełożony poinformował, że w ramach reorganizacji dział, którym kieruję, zostanie zlikwidowany, a z nim moje stanowisko. Usłyszałam też, że cały czas pracuję źle i jedynym, jak to zostało ujęte, „honorowym wyjściem z tej sytuacji” jest przejście na emeryturę. Dodam, że przez wszystkie lata pracy nie otrzymałam upomnienia czy nagany. Przeciwnie - zawsze byłam nagradzana. Czy przed przymusowym wyrzuceniem na emeryturę mogę się obronić? Czy nie jest to dyskryminacja ze względu na wiek?

starsze »
1/10