INFO:
Dziś jest: 5 lipca 2020, imieniny: Antoniego, Bartłomieja, Karoliny

Porady prawne

W tym dziale znajdziesz najistotniejsze aspekty prawne, które każdy z nas powinien znać.

Mierzenie temperatury pracowników – dopuszczalne?

Jednym z takich działań może być mierzenie temperatury pracowników.

Choć sam Urząd Ochrony Danych Osobowych nie odniósł się do takich działań pracodawców wprost i nie potwierdził, że są one dopuszczalne, to ciężko sobie jednak wyobrazić, że w sytuacji panującej pandemii i tak istotnych zagrożeń, UODO miałby ograniczać czy zakazywać pracodawcom podejmowania środków, które ograniczają zagrożenia związane z koronawirusem. Sam Prezes UODO stwierdził zresztą, że przepisy o ochronie danych osobowych nie mogą być stawiane jako przeszkoda w realizacji działań w związku z walką z koronawirusem.

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej wskazało natomiast, że pracodawca powinien uzyskać zgodę zainteresowanego pracownika na dokonanie pomiaru temperatury jego ciała. Pracownik ma natomiast obowiązek współdziałać z pracodawcą w realizacji zadań związanych z ochroną życia i zdrowia pracowników.

Senat przygotował projekt zmian do ustawy dot. działań w związku z koronawirusem, o której mowa powyżej, w której wprost przyznaje się pracodawcom uprawnienie do kontrolowania stanu zdrowia pracowników przed dopuszczeniem ich do pracy, w...

Zasady udzielania zaległych urlopów wypoczynkowych

Kwestię zasad udzielania zaległych urlopów wypoczynkowych reguluje wprost art. 168 Kodeksu pracy, który stanowi, iż urlopu wypoczynkowego nie wykorzystanego w terminie ustalonym zgodnie z art. 163 Kp. (tj. do 31 grudnia roku bieżącego) należy pracownikowi udzielić najpóźniej do dnia 30 września następnego roku kalendarzowego, nie dotyczy to części urlopu udzielanego zgodnie z art. 1672 Kp. (tj. urlopu na żądanie).

Czym jest syndrom „pierwszej dniówki”?

Obowiązujące przepisy prawa pracy wykluczają możliwość przepracowania choćby jednego dnia bez zawarcia pisemnej umowy.

Urlop bezpłatny na dorobienie za granicą

Ze względu na sytuację rodzinną, od początku roku wykorzystałam już niemal cały przysługujący mi urlop wypoczynkowy. Teraz nadarza mi się okazja wyjazdu na 3 miesiące do pracy za granicę. Czy pracodawca musi udzielić mi urlopu bezpłatnego, jeśli o niego poproszę? Czy muszę uzasadniać dlaczego jest mi potrzebny, a jest to zła sytuacja finansowa mojej rodziny?

Badanie trzeźwości pracownika a ochrona danych osobowych

Ustawą z dnia 21 lutego 2019r. o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46WE (ogólne rozporządzenie RODO), (Dz. U. z 2019 poz 730) ustawodawca wprowadził zmiany w 162 ustawach, w tym m.in. w ustawie Kodeks pracy oraz ustawie z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz.U. z 2018 r. poz. 2137 i 2244). Wskazać jednak należy, że w wymienionych wyżej aktach prawnych ustawodawca nie zdecydował się na wprowadzenie zasad związanych z badaniem trzeźwości pracowników.

starsze »
1/11