Dziś jest: 26 lutego 2021, imieniny: Bogumiła, Eweliny, Mirosława

W tym dziale publikujemy i piszemy dla Was artykuły o najciekawszych tematach z życia codziennego.

Solidarność przedstawiła Prezydentowi projekt ustawy o emeryturach stażowych

Realizacja umowy programowej zawartej między Prezydentem Andrzejem Dudą a „Solidarnością” była tematem spotkania z Piotrem Dudą, Przewodniczącym Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” i Henrykiem Nakoniecznym, członkiem Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.

Dochód gwarantowany – konieczność czy zagrożenie?

Bezwarunkowy dochód podstawowy to model społeczno-polityczny, który ma zapewnić każdemu obywatelowi minimum potrzebne do egzystencji. U jednych wywołuje entuzjazm, inni porównują go do rozdawnictwa. Czy to dobre rozwiązanie? Czy warto rozważyć jego wprowadzenie? A jeśli tak, to czy miałby zastąpić jakieś inne świadczenia?

Ile naprawdę wynosi przeciętna płaca?

W 2018 r. mediana wynagrodzenia brutto zarobków w jednostkach zatrudniających powyżej 9 osób wyniosła 4094,98 zł.  Na rękę z takiej kwoty to niecałe trzy tysiące złotych przy umowie o pracę, czyli 2 975 zł. Średnia pensja w gospodarce wyniosła w trzecim kwartale 2019 roku około 5120 zł brutto. Mało kto może się nią pochwalić.

Skargi do Państwowej Inspekcji Pracy na upały w pracy

Państwowa Inspekcja Pracy przyjęła w tym roku już 391 skarg pracowników, którzy skarżą się na zbyt wysoką temperaturę i brak zimnych napojów – informuje dziennik „Rzeczpospolita”.

W Belgii 96 proc. pracowników obejmują układy zbiorowe. W Polsce zaledwie 10 proc.

Opublikowano dnia 20.12.2017 15:01

Znikoma ilość branżowych układów zbiorowych skutkuje niskimi wynagrodzeniami nie tylko jeśli chodzi o płacę minimalną, lecz przede wszystkim średnie zarobki, to jeden z głównych wniosków polsko-belgijskiej konferencji dot. wynagrodzeń i układów zbiorowych.

starsze »
1/4