INFO:
Dziś jest: 5 lipca 2020, imieniny: Antoniego, Bartłomieja, Karoliny

tu znajdziecie aktualności dotyczące najgorętszych wydarzeń, które miały miejsce w naszym temacie... tak więc czytajcie i komentujcie to co chcecie :)

"Dobro pracowników nosi w sercu". Laudacja nt. Prezydenta Andrzeja Dudy

We wtorek 23 czerwca w Zakopanem odbyła się gala "Człowiek Roku 2019 Tygodnika Solidarność". Statuetkę otrzymał Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda. Z tej okazji zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej Tadeusz Majchrowicz odczytał uroczystą laudację nt. laureata.

Mamy bon turystyczny. Prezydencka ustawa uchwalona

500-złotowy bon turystyczny otrzymają korzystający z programu 500+ i dodatków opiekuńczych - zakłada uchwalona w piątek przez Sejm prezydencka ustawa o Polskim Bonie Turystycznym. Bon nie będzie podlegał wymianie na gotówkę, będzie można nim płacić za hotele lub imprezy turystyczne do 31 marca 2022 r.

Alfred Bujara: Prezydent Andrzej Duda udowodnił, że stoi po stronie pracowników

W ostatnich pięciu latach dzięki wsparciu Prezydenta RP Andrzeja Dudy „Solidarności” udało się zrealizować wiele propracowniczych i prospołecznych postulatów. Większość z nich w sposób szczególny dotyczy pracowników handlu. Z inicjatywy Prezydenta Andrzeja Dudy obniżony został wiek emerytalny do 65 lat dla mężczyzn i 60 lat dla kobiet, który kilka lat wcześniej rząd Platformy Obywatelskiej i PSL podniósł do 67 roku życia. Innymi słowy dzięki współpracy pana Prezydenta i NSZZ „Solidarność” Polacy w tym pracownicy handlu mogą przechodzić na zasłużoną emeryturę wcześniej i nie są już skazani na pracę aż do śmierci.

ematem dzisiejszego odcinka było prawo pracy. Sprawdziliśmy, jakie prawa i obowiązki w trudnym okresie pandemii koronawirusa mają zarówno pracownicy, jak i pracodawcy. Czy można zwolnić pracownika poprzez sms-a? Kto decyduje o pracy zdalnej? Co musi zapewnić swoim pracownikom pracodawca?
Na te i wiele innych pytań odpowiedzieli: Wiceminister Rodziny Pracy i Polityki Społecznej Stanisław Szwed oraz Zastępca Przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Tadeusz Majchrowicz, a także eksperci Państwowej Inspekcji Pracy.

zobacz

Związkowa spółka DomS przedstawia specjalną ofertę dla członków Solidarności!

Związkowa spółka DomS zarządza siedmioma ośrodkami wypoczynkowymi na Podhalu, w górach opawskich oraz w Polsce centralnej. Najbardziej popularnym ośrodkiem jest hotel HYRNY w Zakopanem, który znajduje się tuż przy Krupówkach. Spółka przedstawia bardzo atrakcyjną ofertę dla członków Solidarności.