Dziś jest: 27 wrzesnia 2021, imieniny: Damiana, Mirabeli, Wincentego

tu znajdziecie aktualności dotyczące najgorętszych wydarzeń, które miały miejsce w naszym temacie... tak więc czytajcie i komentujcie to co chcecie :)

[Tylko u nas] Michał Ossowski: OPZZ rozmawia z Tuskiem. Tym Tuskiem

Z niemałym zdziwieniem przyjąłem informację o rozmowach przewodniczącego OPZZ Andrzeja Radzikowskiego z p.o. przewodniczącym Platformy Obywatelskiej Donaldem Tuskiem o 21 postulatach OPZZ ilustrujących najważniejsze oczekiwania pracowników wszystkich branż i grup zawodowych zrzeszonych w organizacjach OPZZ. Zdziwienie nie wynika bynajmniej z faktu, że przewodniczący dużej centrali związkowej rozmawia o realizacji ważnych dla pracowników postulatów, czy z tego, że rozmowy te prowadzi z politykiem opozycji, a raczej, że prowadzi je konkretnie z Donaldem Tuskiem, człowiekiem, który dla całego ruchu związkowego stał się synonimem drapieżnej i bezkompromisowej polityki antyspołecznej i antypracowniczej. Dla mnie, osoby od lat związanej z Solidarnością, jest oczywiste, jak znaczące różnice występują pomiędzy NSZZ „Solidarność” a OPZZ. W swojej działalności te dwie centrale związkowe odwołują się do różnych wartości i środowisk politycznych, odrębny jest także ich rodowód. Te właśnie różnice sprawiały, że przez wiele lat niemożliwe było podejmowanie jakichkolwiek wspólnych działań w obronie nawet oczywistych interesów pracowniczych.

Ile wyniesie płaca minimalna i stawka godzinowa w 2022 roku? Minister podała kwoty

14.09.2021
Na wtorkowej Radzie Ministrów płaca minimalna na rok 2022 została określona na 3010 zł, co oznacza, że w porównaniu do roku 2021 wynagrodzenie minimalne wzrośnie o 210 zł - tj. o 7,5 proc. - powiedziała PAP minister rodziny i polityki społecznej Marlena Maląg.

Piotr Duda: Oczekiwany od ponad 30 lat postulat „S” stał się faktem! Będzie można odliczyć od podatku związkową składkę

Dzięki „Solidarności” będzie możliwość odliczenia składek związkowych od podatku dochodowego. To bardzo ważny krok w kierunku wzmocnienia dialogu społecznego i przede wszystkim bardzo ważna decyzja, jeśli chodzi o aspekt finansowy dla każdego pracownika – przekazał przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda.

Dzisiaj dzień urodzin naszego Patrona. Rozpoczyna się szczególny czas dla „Solidarności”

14.09.2021

Dzisiaj przypada 74. rocznica urodzin patrona NSZZ „Solidarność”, naszego kapelana - Bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Od 14. września do 19 października - dnia Jego śmierci - rozpoczyna się dla naszego Związku szczególny okres kultu Błogosławionego.

Kapituła Konkursu Najaktywniejszy Społeczny Inspektor Pracy.

W dniu 24 czerwca 2021 r. pod przewodnictwem Pani Anety Gronowicz Zastępcy Okręgowego Inspektora Pracy w Rzeszowie obradowała Kapituła Konkursowa w ramach etapu wojewódzkiego konkursu "Najaktywniejszy Społeczny Inspektor pracy".