Dziś jest: 20 maja 2024, imieniny: Bazylego, Bernardyna, Krystyny

W tym dziale publikujemy i piszemy dla Was artykuły o najciekawszych tematach z życia codziennego.

Drogie koszty utrzymania mieszkań w Polsce

W Polsce koszt utrzymania mieszkań należy do najwyższych w Europie – takie dane Eurostatu przytacza „Dziennik Gazeta Prawna”. Na opłaty związane z ogrzewaniem, elektrycznością, wodą, odprowadzaniem nieczystości, wywozem śmieci, zarządzaniem nieruchomościami Polacy przeznaczają aż 1/5 zarobków.

Niskie koszty pracy nie rozkręcą gospodarki

Koszty pracy w Polsce w dalszym ciągu należą do najniższych w Unii Europejskiej - wynika z najnowszego raportu Eurostatu. Wydajność pracy rośnie szybciej, niż poziom wynagrodzeń.

ORZECZENIE WAŻNE DLA MILIONÓW PRACUJĄCYCH

Polak coraz bardziej wydajny w pracy

Z najnowszych badań wynika, że jesteśmy coraz bardziej wydajni w pracy, chociaż z roku na rok pracujemy coraz mniej - donosi "Dziennik Gazeta Prawna". W 2012 roku statystyczny zatrudniony przepracował 1929 godzin. Siedem lat wcześniej było to o 65 godzin więcej.

Jesteśmy coraz bardziej wydajni w pracy, ale pracujemy za dużo

W 2012 roku w czasie 60 minut pracy zatrudnieni wytwarzali w Polsce dobra o wartości średnio 10,4 euro. To o 5,6 proc. więcej niż w roku poprzednim – wynika z danych Eurostatu, odnoszących się do wydajności mierzonej wartością PKB za przepracowaną godzinę, które przytacza Dziennik Gazeta Prawna. Tak dużego wzrostu produktywności nie zanotowano w żadnym innym kraju UE. W niektórych państwach Wspólnoty efektywność pracy spadła – na przykład w Wielkiej Brytanii o 1,8 proc., w Holandii o 1,2 proc., a we Włoszech o 1,1 proc.

Chociaż wydajność pracy rośnie, to pod względem przepracowanych godzin znajdujemy się w absolutnej europejskiej czołówce. Statystyczny Niemiec spędza w pracy w roku ponad 500 godzin mniej niż Polak.