Dziś jest: 20 maja 2024, imieniny: Bazylego, Bernardyna, Krystyny

Dobry czas dla reaktywacji huty szkła Irena

Jest bardzo prawdopodobne, że inowrocławska Hutę Szkła Irena przywróci do życia... irański inwestor Hassan Riyazi, który juz kilkukrotnie spotkał się z prezydentem Ryszardem Brejzą. Ba! Zapowiedziano, iż Huta Szkła „Irena" niebawem ruszy z produkcją!

Podczas niedawnej wizyty inwestora, na jego wniosek przedstawiona i omówiona została uchwała Rady Miejskiej z 25 czerwca br. w sprawie zwolnień przedmiotowych od podatku od nieruchomości oraz określenia warunków udzielania pomocy de minimis dla przedsiębiorców tworzących nowe inwestycje i nowe miejsca pracy na terenie Miasta Inowrocławia. Powołany zespół roboczy złożony ze współpracowników inwestora i urzędników będzie pracować nad optymalnymi rozwiązaniami w tej kwestii, uwzględniając wszystkie warunki jakie konieczne są do udzielenia wsparcia.

Na początek załoga będzie liczyć około stu osób. Tym samym zostanie uruchomiona część zakładu. Drugi etap działań zaplanowany przez inwestora ma ruszyć krótko potem - to wznowienie produkcji kryształów i tym samym zwiększenie zatrudnienia o kolejnych blisko 200 osób. Inwestor rozważa także możliwość realizacji w przyszłym roku kolejnych inwestycji. Irańczyk chwalił współpracę z inowrocławskimi firmami, które wykonały remont obiektów huty, natomiast prezydent podkreśla terminowość w wypłacaniu wykonawcom należności, co nie jest niestety normą na rynku.

www.solidarnosc.torun.pl