Dziś jest: 19 kwietnia 2024, imieniny: Alfa, Leonii, Tytusa

Niech polski rząd się opamięta - mówi Piotr Duda

Dzisiaj przedstawiciele polskich władz będą rozmawiać w Radzie UE na temat projektu dyrektywy o adekwatnych wynagrodzeniach minimalnych. – Wiemy, że nasz rząd zastanawiał się czy taka regulacja byłaby zgodna z prawem UE. My jednak mamy już opinię służb prawnych Rady, że proponowana dyrektywa jest zgodna z traktatami unijnymi. Nic więc nie stoi na przeszkodzie by jak najszybciej zacząć nad nią procedować – podkreśla Przewodniczący KK NSZZ Solidarność.

Nie dość przypominania, że jest to dyrektywa ważna dla polskich pracowników. Również dlatego że dotyczy gwarancji prawa związków zawodowych do negocjowania sprawiedliwych warunków dla pracowników poprzez układy zbiorowe pracy. NSZZ Solidarność oczekuje, że polscy przedstawiciele w Radzie, ale także w Parlamencie Europejskim będą działać na rzecz jak najszybszego przyjęcia dyrektywy. Będzie to służyć wzmocnieniu prawa polskich pracowników do godnej płacy oraz przyczyni się do potwierdzenia roli układów zbiorowych jako niezbędnego narzędzia innowacyjnej przebudowy polskiej gospodarki – dodaje Piotr Duda.

28 listopada 2020 r. Komisja Europejska przedstawiła projekt Dyrektywy w sprawie adekwatnych wynagrodzeń minimalnych. Projekt ten w ocenie NSZZ Solidarność jest ważnym elementem budowania ożywienia gospodarczego po pandemii COVID-19 i kluczowym elementem wzmocnienia społecznego wymiaru procesu integracji europejskiej. Niestety stanowisko polskiego rządu wobec tej propozycji zaprezentowane zarówno w Sejmie i Senacie jak i Radzie Dialogu Społecznego jest głęboko krytyczne. M.in. sugerowano, że taka dyrektywa wykraczałaby poza kompetencje unijne i że lepszym rozwiązaniem jest przyjęcie niewiążącego prawnie zalecenia. W ubiegłym tygodniu służby prawne Rady UE przedstawiły opinię prawną z której wynika, że proponowana dyrektywa została opracowana na właściwej podstawie prawnej, tj. na podstawie ochrony warunków pracy (art. 153 ust. 1 lit. b) TFUE w związku z art. 153 ust. 2 TFUE). W dniach 19 marca i 22 marca odbędzie się posiedzenia Grupy Roboczej ds. Społecznych Rady UE gdzie projekt będzie przedmiotem dyskusji wśród państw członkowskich. Następnie prace nad projektem rozpocznie Parlament Europejski.

• Autor: Barbara Surdykowska
  • Źródło: www.solidarnosc.org.pl