Dziś jest: 28 marca 2024, imieniny: Anieli, Kasrota, Soni

"Głos pracownika": Zmiany w kodeksie pracy

W kolejnym wydaniu „Głosu Pracownika” na antenie Radia Gdańsk można było usłyszeć o pracy zdalnej i zmianach w przepisach alimentacyjnych. Tłumaczono także, jak poprawić skuteczność CV.

Z jakimi zmianami w kodeksie pracy należy się liczyć w tym roku? O ważnych kwestiach dotyczących osób zalegających z płaceniem alimentów opowiadała Agnieszka Dobrodziej z Okręgowego Inspektoratu Pracy w Gdańsku. – Przepisy dotyczące obowiązków spoczywających na pracodawcach zatrudniających osoby, które mają status dłużników alimentacyjnych, weszły już w życie 1 grudnia. Nie dotyczy to wszystkich tych, którzy mają obowiązki alimentacyjne. Chodzi o osoby skazane za naruszanie przepisów dotyczących obowiązku alimentacyjnego. Osoby nim objęte uciekają od realizacji zobowiązań poprzez pracę na czarno bądź odbieranie części wynagrodzenia pod tzw. stołem – tłumaczyła Agnieszka Dobrodziej.

Nowe przepisy

W programie przyglądano się także wdrożonym przepisom o pracy zdalnej. – Życie wymusiło pewną zmianę przepisów. Mówimy tu o sytuacji pandemii. Do tej pory pracownicy wykonywali swoje obowiązki w siedzibach firm, a koronawirus sprawił, że zaczęto szukać innych rozwiązań umożliwiających pracę. Regulacje zostały wprowadzone przepisami administracyjnymi. Nie mamy przepisów kodeksu pracy. Stąd podjęto decyzję o wprowadzeniu tych rozwiązań. Praca zdalna ma zastąpić funkcjonującą telepracę – mówiła Agnieszka Dobrodziej.

Skuteczne CV

Jakość, a nie ilość. To określenie dotyczy również przygotowywanego przez nas CV. Tu liczy się skuteczność. Jak ją liczyć i co zrobić, żeby była jak najlepsza mówiła Agnieszka Śladkowska, twórca Gorilla Job, firmy wspierającej kandydatów na rynku pracy. – Skuteczność CV sprawdza, jak często na aplikację, którą wysyłamy, odezwie się rekruter. Jak przygotowujemy 100 CV, to jeśli rekruter odezwie się w 10 przypadkach, skuteczność wychodzi na poziomie 10 proc. To mało, ale zdarza się tak bardzo często. Taka przyzwoita liczba to około 20 proc. – tłumaczyła Agnieszka Śladkowska.

***

Chcesz wiedzieć, jakie masz prawa i obowiązki jako pracownik? Jak negocjować z pracodawcą? Jakie są tendencje na rynku pracy? Gdzie łamane są prawa pracownicze? I co wtedy zrobić? To tylko część tematów, którymi zajmują się reporterzy Radia Gdańsk. Nowa audycja „Głos pracownika” w każdy poniedziałek o godz. 12.30, a także na stronie www.radiogdansk.pl.

Audycja „Głos pracownika” powstaje we współpracy z „Tygodnikiem Solidarność”.

• Autor: Marcin Koziestański
  • Źródło: Radio Gdańsk