Dziś jest: 18 kwietnia 2024, imieniny: Apoloniusza, Bogusławy, Go¶cisławy

Komunikat Działu HR do pracowników w sprawie przeliczenia chorobowego - obniżenie wymiaru etatu kwiecień - lipiec 2020

Przeliczenie podstawy wymiaru świadczeń z tytułu choroby i macierzyństwa, gdy zmieniono wymiar czasu pracy na podstawie ustawy o COVID-19

Od 9 października 2020 r. zmieniły się zasady ustalania podstawy wymiaru świadczeń pieniężnych z  ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, gdy pracodawca zmienił wymiar czasu pracy na podstawie ustawy o COVID-19.

Nowe przepisy dotyczą osób, którym pracodawca obniżył wymiar czasu pracy na podstawie ustawy o COVID-19

Pracodawca przelicza podstawę wymiaru zasiłków już wypłaconych za okres po 30 marca 2020 r. dla pracowników, którym obniżono wymiar czasu pracy przez czas ustalony w porozumieniu (art. 15g lub art. 15zf ustawy o COVID-19).

Przy ustalaniu podstawy wymiaru świadczeń z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, przyjmuje się podstawę wymiaru zasiłku sprzed zmiany czasu pracy, jeżeli:

1.  pracodawca obniżył wymiar czasu pracy w okresie wcześniej pobieranego zasiłku

oraz

2.  między okresami pobierania wcześniejszego i kolejnego zasiłku nie było przerwy albo przerwa była krótsza niż trzy miesiące kalendarzowe.

Osoby, którym zasiłki obliczono na podstawie nowego wynagrodzenia, obniżonego w związku z COVID-19, i wypłacono świadczenia na podstawie dotychczasowych przepisów niższy zasiłek, zgodnie z nowymi przepisami mogą wystąpić o przeliczenie wypłaconych już zasiłków.

Aby można było przeliczyć podstawę wymiaru świadczeń, pracownik (świadczeniobiorca) musi złożyć wniosek do pracodawcy. Nie ma sformalizowanego wzoru wniosku. Wystarczy, żeby pracownik napisał, że występuje o przeliczenie wcześniej wypłaconego zasiłku, niższego w związku z obniżonym wymiarem czasu pracy.

Wnioski należy składać w pok. 307 (Zespół Płac).

Dział Kadr i Płac

Wszelkie zapytania należy kierować do Pań z Zespołu Płac:

Pracownicy Umysłowi i Zaplecze - Monika Sygocka – Nowak – 787 095 613, m.sygocka-nowak@krosno.com

Pracownicy PR - Anna Czekaj – 13 43 283 13, a.czekaj@krosno.com

Pracownicy PM - Renata Kudła – 13 43 282 13, r.kudła@krosno.com