Dziś jest: 19 kwietnia 2024, imieniny: Alfa, Leonii, Tytusa

09.10.2019 r. Komunikat z posiedzenia Komisji Międzyzakładowej

W dniu 09 października  br. odbyło się posiedzenie Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” w Krosno Glass S.A.

1.  Komisja podjęła uchwałę o przyjęciu nowych członków do organizacji.

2.   Omówiono funkcjonowanie obsługi prawnej członków związku przez firmę CDO-24. Podjęto decyzję o anulowaniu i odesłaniu kart nie odbieranych przez osoby  uprawnione. Obecnie z  kart CDO-24 korzysta już prawie 200 pracowników.  Przypominamy, że nadal można w siedzibie związku zgłaszać chęć nabycia kart upoważniających do korzystania pomocy prawnej jak  i rabatów na stacji paliw – LOTOS

3.  Podsumowano przebieg XXXVII Ogólnopolskiej Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasnej Górze i udział w niej członków Organizacji Międzyzakładowej w Krosno Glass S.A. Przewodniczący podziękował wszystkim za szczególne zaangażowanie w jej organizację.

4.  Poinformowano o organizowanym przez SPCH  w dniach 16-18 października szkoleniu „Bycie liderem związkowym - to zobowiązuje”. W szkoleniu uczestniczyć będą przedstawiciele naszej organizacji. Poinformowano, również o wyjeździe naszych przedstawicieli na posiedzenie Sekcji Ceramików i Szklarzy, które odbędzie się w dniach 23-25 października.   Przygotowano tematy, które zostaną przedstawione   na w/w posiedzeniu.

5.  Przewodniczący zrelacjonował członkom komisji przebieg rozmów jakie odbyły się w ostatnim czasie z Rada Nadzorczą i Zarządem Krosno Glass S.A., w których brał udział upoważniony przez komisję do jej reprezentowania dr ekonomii Daniel Kiewra. Omówiono, także bieżącą sytuację firmy a w szczególności przebieg rozmów związanych ze zmianą norm produkcyjnych początkiem roku przez Zarząd.

6.  Komisja została zapoznana z harmonogramem prac nad Regulaminami Wynagradzania, Premiowania, Pracy i ZFŚS zaproponowanym przez        Zarząd, który został zaakceptowany przez obie organizacje związkowe działające w Krosno Glass S.A.  Zgodnie z zaproponowanym terminarzem nowe regulaminy powinny obowiązywać od 1 stycznia 2020 r.

7.  Poruszono  tematy, które powinny być przedstawione przez SIP na posiedzeniu Komisji BHP  zwołanym przez Pracodawcę w dniu 15          października   br.

- odzież ochronna i robocza (brak potwierdzenia oddania odzieży do prania, niedopasowana odzież do pór roku, w przypadku zmiany stanowiska           wymiana przejściowej nieodpowiedniej  odzieży)
   - niskie temperatury otoczenia na niektórych stanowiskach pracy,
   - zmiana harmonogramów pracy w systemie zmianowym,
   - brak możliwości na niektórych stanowiskach spożywania posiłków w pomieszczeniach wyposażonych w podstawowe urządzenia służące do                 podgrzewania i przechowywania posiłków

8.  Poinformowano komisję o rozpoczęciu funkcjonowania w Krosno Glass S.A. Pracowniczych Planów Kapitałowych, których obsługą zajmować będzie się Esaliens TFI.

9.  Komisja podjęła uchwałę o przeznaczeniu środków finansowych na świąteczne upominki dla członków związku.